Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Drink till you drop dead… and then drink some more!



Έφτασε και φέτος εκείνη η άγια μέρα όπου μπορούμε όλοι να πιούμε μέχρι λιποθυμίας με τις ευλογίες της Αγίας Εκκλησίας και όλων των παραρτημάτων της. Η ιερή μέρα του Αγίου Πατρικίου. Για την ιστορία, η 17η του Μάρτη, the Feast Day, είναι η επέτειος του θανάτου του άγιου προστάτη της Ιρλανδίας. Ο Άγιος Πατρίκιος έζησε τον 5ο αιώνα και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για τον εκχριστιανισμό της Ιρλανδίας και αναγνωρίστηκε σαν άγιος ήδη από τον 7ο αιώνα.

Οι λόγιοι μελετούν ακόμα για να αποσαφηνίσουν τις λεπτομέρειες της ζωής του που χάνονται στις σκιές του χρόνου. Αλλά υπάρχει ένα γεγονός στη ζωή του Πατρίκιου που όλοι οι θρησκόληπτοι διαστρεβλώνουν με θρησκευτικό ζήλο. Ο μικρός Πατρίκιος προερχόταν από μια τυπική οικογένεια κληρικών και όπως φαντάζεστε η ζωή του ήταν σκέτη κόλαση. Στην τρυφερή ηλικία των 16 ετών όμως η τύχη του χαμογέλασε. Μια ωραία πρωία που έτρωγε ευλαβικά μια μεσαιωνική μακαρονάδα τράβηξε την προσοχή του Flying Spaghetti Monster, ο οποίος αποφάσισε να τον βγάλει από τη μιζέρια του. Έστειλε λοιπόν μερικούς ιρλανδούς πειρατές που τα έπιναν εκεί κοντά για να τον πάρουν μαζί τους και να του διδάξουν το νόημα της ζωής. Όπως ο ίδιος ομολογεί σε ένα από τα δύο κείμενα που του αποδίδονται, το Declaration, κατά τη διάρκεια των έξι χρόνων που πέρασε με τους καλόκαρδους πειρατές he was touched by His Noodliness. Αλλά τι τα θέλετε, οι χριστιανοί κατάφεραν να τον παρασύρουν ξανά και έτσι έκανε καριέρα στην ιρλανδική εκκλησία.

                                             

Αλλά η επιρροή της ελεύθερης πειρατικής ζωής και οι ηθικές τους αξίες σημάδεψαν τη ζωή και το έργο του, γι’ αυτό και μέχρι σήμερα γιορτάζουμε τον Πατρίκιο μεθοκοπώντας. Suck this, Christian temperance!

Σήμερα λοιπόν για να τιμήσουμε τη μνήμη του Αγίου, πίνουμε από χτες. Στην νιοστή +1 μπύρα έχασα ένα στοίχημα και συνεπώς πρέπει να ξεμεθύσω αρκετά για να παρουσιάσω ιρλανδικές ζομποταινίες. Ήταν δύσκολο να διαλέξουμε γιατί οι ιρλανδοί έχουν σημαντική παράδοση στο horror και την τελευταία δεκαετία έχουν δώσει και αξιόλογες ζομποταινίες. Θα παρουσιάσουμε λοιπόν κάποιες από τις πιο πρόσφατες που τις έχουμε και πρόχειρες για να ξαναγυρίσουμε γρήγορα στις μπύρες και τα ουίσκια.



Portrait of a zombie (Bing Bailey, 2012). Όταν ο νεαρός Billy γίνεται ζόμπι η οικογένειά του αποφασίζει να τον φροντίσει  παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Η μόλυνση όμως από το παρακείμενο εργοστάσιο κρέατος έχει επηρεάσει και άλλους κατοίκους και σχηματίζονται οι πρώτες ομάδες αυτόκλητων τιμωρών. Είναι ένα πολύ καλοστημένο δραματικό «ντοκιμαντέρ» με γερές δόσεις έξυπνου μαύρου χιούμορ. Είναι ένα συνταρακτικό χρονικό της ανθρώπινης βλακείας που θα επισπεύσει την ολοκληρωτική κατάρρευση της κοινωνίας. Ταυτόχρονα, σατιρίζει με λεπτές πινελιές τους κινηματογραφιστές και τον αδίστακτο χώρο της showbiz. Εξαιρετική ζομποταινία, την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.


Zombies from Ireland (Ryan Kift, 2013). Ιρλανδοί επιστήμονες κάνουν πειράματα σε κατάδικους για να δοκιμάσουν το νέο εμβόλιο για τη γρίπη των χοίρων. Όπως είναι αναμενόμενο το εμβόλιο ξεκινά μια νέα επιδημία ζόμπι που ξαμολιούνται να καταλάβουν την Ιρλανδία και όλο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια της ζομποταινίας είναι ότι ο ιός μεταφέρεται και σε ζώα. Μια διασκεδαστική περιπέτεια ανεξάρτητης παραγωγής με γρήγορη δράση και χαριτωμένες κωμικές στιγμές.  


Citadel (Ciaran Foy, 2012). Ο Tommy μένει χήρος με ένα παιδί στην αγκαλιά όταν μια συμμορία επιτίθεται και μαχαιρώνει τη γυναίκα του. Ο Tommy από το σοκ γίνεται αγοραφοβικός αλλά η σκληρή ζωή τον αναγκάζει να αντιμετωπίσει τους φόβους του. Η συμμορία όμως καραδοκεί και έχει βάλει στο μάτι τη νεογέννητη κορούλα του (που κλαίει συνέχεια) και όπως αποκαλύπτεται δεν πρόκειται για μια τυπική συμμορία. Είναι ζόμπι παρόλο που ανήκουν περισσότερο στην κατηγορία των μολυσμένων και έχουν μανία να απαγάγουν μικρά παιδιά. Ο Tommy αναγκάζεται μαζί με έναν τρελό παπά να τους αντιμετωπίσει και να τους σκοτώσει. Enough spoiler, είναι ένα αξιοπρεπέστατο ψυχολογικό δράμα και να το δείτε.



Είμαστε πολύ καλοί σε αυτό το άρθρο και αυτό ήρθε η ώρα να αλλάξει. Θα μιλήσουμε λοιπόν και για 4 horror ταινίες «ιρλανδικής» έμπνευσης που πρέπει να είσαι πολύ μεθυσμένος για να τις δεις. Πρόκειται φυσικά για την cult ταινία Leprechaun και τα 3 πρώτα sequel (Η σειρά έχει άλλες δύο ταινίες αλλά δεν είμαστε αρκετά μεθυσμένοι ακόμα για να τις δούμε). Τα Leprechauns των ταινιών έχουν μόνο μια επιφανειακή σχέση με τα αντίστοιχα πλάσματα της ιρλανδικής μυθολογίας. Πρέπει όμως να παραδεχτούμε ότι οι δημιουργοί έχουν ρίξει πολύ δουλειά, καθώς σε κάθε ταινία αλλάζουν την ιστορία, τη μυθολογία, τις δυνάμεις των Leprechauns


Στην πρώτη ταινία το Leprechaun είναι γρήγορο και παιχνιδιάρικο και πεθαίνει μόνο από τετράφυλλα τριφύλλια. Στη δεύτερη ταινία θέλει να αποκατασταθεί (ε, καιρός ήταν, περνάν τα χρόνια) και απαγάγει την εκλεκτή της καρδιάς του. Η φωλιά του είναι ένας ζωντανός λαβύρινθος από όπου κανείς δεν μπορεί να δραπετεύσει. Σε αυτή την ταινία πεθαίνει με παλούκωμα στην καρδιά από σφυρήλατο σίδηρο. Στην τρίτη ταινία το γνώριμό μας Leprechaun βρίσκεται στο Las Vegas και η αχίλλειος πτέρνα του είναι ένα μαγικό μενταγιόν. Επιπλέον, τα χρυσά του νομίσματα έχουν αποκτήσει την ικανότητα να ικανοποιούν ευχές σε όποιον τα έχει στην κατοχή του.  Η τέταρτη ταινία φέρει τον τρομακτικό τίτλο Leprechaun 4: in space. Είναι εξωγήινος μάγος που προσπαθεί να σώσει την σέξι αρραβωνιαστικιά του από τους γήινους πεζοναύτες. Δεν περιγράφω άλλο, δεν περιγράφω άλλο. Αλλά υπάρχουν και σταθερά στοιχεία στις ταινίες. Σε όλες τις ταινίες τα Leprechauns είναι φιλάργυρα και άπληστα και όλες οι πρωταγωνίστριες (η πρώτη εκ των οποίων είναι η Jeniffer Aniston) είναι ξανθιές.




Σταματάμε εδώ γιατί έχουν ραντεβού με μερικές νόστιμες μαύρες μπύρες και ένα μπουκάλι single malt. Όποιος έχει δει τις 2 τελευταίες ταινίες Leprechaun (In the hood και back 2 tha hood) έχει προφανώς πολύ γερό στομάχι και τον καλούμε να έρθει να τα πιει μαζί μας. Αν θέλει μπορεί να μας αφήσει την άποψη του στα σχόλια. Αλλά και οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί που μας διαβάζετε ανελλιπώς μπορείτε να πείτε τη γνώμη σας για όποιο θέμα θέλετε είτε στα σχόλια από κάτω είτε στη σελίδα μας στο facebook. Σήμερα που πίνουμε θα είμαστε καλοί μαζί σας.


Happy St Patrick’s Day!

The Janitor!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου